Η περίοδος της λοχείας αφορά τις πρώτες 40 ημέρες μετά την γέννηση του παιδιού. Στο τέλος αυτής της περιόδου είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον ιατρό σας για κάποιες εξετάσεις αλλά και να συζητήσετε για θέματα που μπορεί να έχουν προκύψει.

 

Σκοπός της επίσκεψης στις 40 ημέρες μετά τον τοκετό.

Στην διάρκεια αυτής της επίσκεψης ελέγχεται ο κόλπος, ο τράχηλος της μήτρας και η μήτρα για να διαπιστωθεί αν όλα έχουν επανέλθει σωστά στη θέση τους. Εάν έχετε υποβληθεί σε καισαρική ελέγχεται η περιοχή της τομής. Επίσης ο ιατρός θα ελέγξει το βάρος, την πίεση και το στήθος σας. Μπορείτε να συζητήσετε μαζί του για ότι σας απασχολεί όπως για τον θηλασμό, την αντισύλληψη ή το επόμενο τεστ Παπανικολάου σας.

Πιθανόν να σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος επιπλέον. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Γενική αίματος για τον έλεγχο του αιματοκρίτη κυρίως. Εάν έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ίσως σας συστηθεί να διακόψετε τα συμπληρώματα σιδήρου.
  • Εξέταση του θυρεοειδούς (TSH). Αν υπάρχει ιστορικό πάθησης του θυρεοειδούς στο παρελθόν, ο ενδοκρινολόγος θα συστήσει τις επιπλέον εξετάσεις που πιθανό χρειάζεται.
  • Καμπύλη σακχάρου χρειάζεται να γίνει αν προϋπήρχε διαβήτης κύησης (σε συνεννόηση με τον ενδοκρινολόγο σας).

 

Μετά από φυσιολογικό τοκετό.

Ο κόλπος και το δέρμα από κάτω (περίνεο) φυσιολογικά θα έχουν επανέλθει πλήρως. Τα ράμματα θα έχουν «πέσει». Είναι φυσιολογικό όμως η περιοχή να παραμένει ήπια επώδυνη. Μερικές φορές υπάρχει αίσθηση χαλαρότητας στον κόλπο. Αυτή θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Μετά από καισαρική τομή.

Φυσιολογικά η ουλή στο δέρμα θα έχει επουλωθεί πλήρως. Πόνος στις κινήσεις ο οποίος με τον καιρό μειώνεται είναι αναμενόμενος. Στην περιοχή γύρω από την τομή υπάρχει ένα «μούδιασμα» (υπαισθησία). Οφείλεται στον αναπόφευκτο τραυματισμό των νευρικών ινών του δέρματος. Δεν προκαλεί κανένα οργανικό πρόβλημα, και συνήθως υπάρχει σταδιακή βελτίωση της αίσθησης στην περιοχή. Αν παρατηρήσετε ότι η ουλή σας όσο περνά ο καιρός σκουραίνει και αυξάνει σε μέγεθος ενημερώστε τον ιατρό. Πιθανό να πρόκειται για χυλοειδές. Μπορεί να σας χορηγηθούν αλοιφές που ίσως βελτιώσουν την εικόνα.

Δραστηριότητες και άσκηση.

Φροντίστε να επανέλθετε σταδιακά στις δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση. Ακούστε το σώμα σας. Προέρχεται από μια μεγάλη αλλαγή και θέλει χρόνο προσαρμογής.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι. Η yoga και το πιλάτες θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε την φόρμα σας. Σταδιακά αυξήστε τον χρόνο και την ένταση της άσκησης.

 

Σεξουαλική επαφή.

Η επαφή μετά την λοχεία συχνά είναι επώδυνη. Αν δεν υπήρχε επαφή στη διάρκεια της κύησης και εάν θηλάζετε η κατάσταση ίσως είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Οι μητέρες που θηλάζουν στερούνται της παραγωγής των ορμονών (οιστρογόνα) που είναι απαραίτητες για τη λίπανση του κόλπου. Επίσης οι ίδιες ορμόνες είναι υπεύθυνες και για την σεξουαλική διάθεση. Η απουσία τους μειώνει την libido. Χρήση λιπαντικών (όπως για παράδειγμα, το K-Y jelly ή το EVA Vagil) κατά την διάρκεια της επαφής διευκολύνουν την κατάσταση. Κάποιες φορές ίσως χρειαστούν λίγοι μήνες για να επανέλθετε στην φυσιολογική σας κατάσταση.

 

Αντισύλληψη.

Ο θηλασμός παρέχει ισχυρή αντισυλληπτική κάλυψη (στο 98% των περιπτώσεων) εάν ισχύουν όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Εάν θηλάζετε αποκλειστικά χωρίς να χορηγείτε καθόλου συμπλήρωμα.
  • Εάν δεν έχει ξεκινήσει η περίοδός σας.
  • Εάν το διάστημα από τον τοκετό είναι λιγότερο από 6 μήνες.

Έχετε υπόψη σας ότι η γονιμότητα στην γυναίκα επανέρχεται σχετικά γρήγορα, εάν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει. Μην ξεχνάτε ότι πριν σας έρθει η πρώτη περίοδος θα υπάρξει ωορρηξία! Θεωρητικά λοιπόν μπορεί να υπάρχει εγκυμοσύνη πριν καν σας έρθει η πρώτη περίοδος.

Τα μέτρα αντισύλληψης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιλαμβάνουν:

  • Το προφυλακτικό.
  • Το σπιράλ μπορεί να τοποθετηθεί και σε θηλάζουσες μητέρες και αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο.
  • Το αντισυλληπτικό χάπι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν θηλάζετε.

 

Συμπληρώματα διατροφής.

Τα συμπληρώματα σιδήρου δεν είναι απαραίτητα και μπορείτε να τα σταματήσετε, εάν έχετε καλό αιματοκρίτη. Πάρτε συμπλήρωμα ασβεστίου εάν θηλάζετε και για όσο διάστημα θηλάζετε αποκλειστικά. Μιλήστε και με τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που και εκείνος χρειάζεται να σας παρέχει κάποιες διατροφικές οδηγίες.

 

Η περίοδος.

Το πότε θα έρθει η πρώτη περίοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θηλάζετε ή όχι.

  • Οι μητέρες που δεν θηλάζουν έχουν την πρώτη τους περίοδο συνήθως, 30 με 40 ημέρες μετά τον τοκετό. Αυτή μπορεί να έχει μεγαλύτερη ροή και να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί το ίδιο να επαναληφθεί για τις επόμενες 2-3 περιόδους.
  • Εάν θηλάζετε, η περίοδος είναι πιθανό να καθυστερήσει. Έχετε υπόψη σας ότι το 90% των γυναικών που θηλάζουν αποκλειστικά δεν έχουν περίοδο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, γυναίκες που θηλάζουν για αρκετό χρονικό διάστημα έστω και λίγες φορές την ημέρα, μπορεί να μην υπάρχει περίοδος.

 

Το τεστ Παπανικολάου.

Μετά την γέννηση του μωρού (είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική), παρατηρούνται κάποιες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Γι’ αυτόν τον λόγο το τεστ Παπανικολάου προτείνεται να γίνεται λίγο αργότερα.

  • Εάν θηλάζετε και δεν έχετε περίοδο ίσως είναι καλύτερα να γίνει μετά την πρώτη περίοδό σας.
  • Εάν έχετε περίοδο (είτε θηλάζετε είτε όχι) μπορείτε να το κάνετε τουλάχιστο 3 μήνες μετά τον τοκετό.

Εάν υπήρχαν παθολογικά ευρήματα στο τεστ πριν την κύηση τότε πρέπει να συνεννοηθείτε με τον ιατρό. Σε κάποιες περιπτώσεις το τεστ πρέπει να επισπεύδεται

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.