Η διάρκεια της εγκυμοσύνης από την ημέρα της σύλληψης έως και την πιθανή ημερομηνία τοκετού υπολογίζεται περίπου σε 38 εβδομάδες (266 ημέρες). Έχει υπολογιστεί ότι το 85% των τοκετών θα γίνει μία εβδομάδα πριν ή μετά από αυτήν την ημερομηνία.

  • Ο προσδιορισμός της ηλικίας κύησης γίνεται διεθνώς με βάση τις εβδομάδες και ημέρες που έχουν περάσει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου (ΤΕΡ).
  • Ο προσδιορισμός της ηλικίας της εγκυμοσύνης με βάση τον μήνα δεν χρησιμοποιείται στην σημερινή ιατρική πράξη πια.
  • Ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας κύησης και της πιθανής ημερομηνίας τοκετού (ΠΗΤ) παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.

 

Εβδομάδες εγκυμοσύνης

Η ηλικία της κύησης μετράται σε εβδομάδες. Αρχή για τις μετρήσεις είναι η πρώτη ημέρα (η ημέρα που ξεκίνησε) η τελευταία περίοδός σας (ΤΕΡ) και όχι η ημερομηνία της σύλληψης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εβδομάδες αμηνόρροιας (εβδομάδες που δεν έχετε περίοδο).

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης προσδιορίζεται ως εξής:

  • Η σύλληψη συνήθως γίνεται 2 εβδομάδες (14 ημέρες) μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, σε έναν συνηθισμένο και τακτικό κύκλο 28 ημερών
  • Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπου 38 εβδομάδες (266 ημέρες) από την ημερομηνία που έχει γίνει η σύλληψη.
  • Η συνολική διάρκεια από την τελευταία περίοδο έως την πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι 40 εβδομάδες (280 ημέρες).

Εάν θέλετε να υπολογίσετε πότε αλλάζετε εβδομάδα αρκεί να θυμάστε ποια ημέρα ξεκίνησε η τελευταία περίοδός σας. Αν ξεκίνησε π.χ. Τρίτη τότε κάθε Τρίτη αλλάζετε εβδομάδα και ημέρα Τρίτη μετά από 40 εβδομάδες είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ακριβώς με εβδομάδες και ημέρες την ηλικία κύησης. Υπάρχουν πολλά applications και υπολογιστές σε διάφορα site του διαδικτύου όπου βάζοντας την τελευταία περίοδο υπολογίζεται η ηλικία κύησης και η πιθανή ημερομηνία τοκετού (www.acog.org ).

 

Μήνες εγκυμοσύνης

Παλαιότερα, πριν την είσοδο των υπερήχων στην μαιευτική παρακολούθηση, είχε καθιερωθεί ένας διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της ηλικίας κύησης που αναφερόταν στον μήνα της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για απλό και γενικό (αδρό) τρόπο, που χρησιμοποιείται σπάνια από τους ιατρούς σήμερα λόγω της περιορισμένης ακρίβειάς του. Επιπλέον δεν υπάρχει σαφώς καταγεγραμμένος και αποδεκτός τρόπος για το πως υπολογίζεται ο μήνας εγκυμοσύνης. Εάν θέλετε να υπολογίσετε τον μήνα κύησης προτείνουμε τον παρακάτω τρόπο:

  • Υπολογίστε την πιθανή ημερομηνία τοκετού.
  • Θεωρείστε ότι αλλάζετε μήνα την ίδια ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα. Αν για παράδειγμα η πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι στις 15 Αυγούστου τότε αλλάζετε μήνα στις 15 κάθε μήνα. 15 Ιουλίου μπαίνετε στον 9ο μήνα και 15 Ιουνίου στον 8ο 15 Μαϊου στον 7ο κ.ο.κ.
  • Μην αντιστοιχείτε εβδομάδες με μήνες ακριβώς καθώς 4 εβδομάδες είναι 28 ημέρες ενώ οι μήνες έχουν από 28-31 ημέρες.

Προτιμείστε να υπολογίζεται την ηλικία της εγκυμοσύνης σας με εβδομάδες και όχι με μήνες.

 

Τρίμηνα εγκυμοσύνης

Ένας ακόμη πιο γενικός τρόπος διαχωρισμού της εγκυμοσύνης είναι σε 3 τρίμηνα. Σε κάθε τρίμηνο συμβαίνουν διαφορετικά σημαντικά γεγονότα:

  • Στο 1ο τρίμηνο σχηματίζονται τα διάφορα όργανα του εμβρύου (περίοδος οργανογενεσης).
  • Στο 2ο τρίμηνο ελέγχεται η καλή κατάσταση και ανατομική κατασκευή του εμβρύου με τις εξετάσεις της αυχενικής διαφάνειας και το υπερηχογράφημα ανατομίας (β’ επιπέδου).
  • Στο 3ο τρίμηνο το έμβρυο αναπτύσεται, παίρνει βάρος και ετοιμάζεται για τον τοκετό.

 

Ο παρακάτω πίνακας υποδεικνύει μια αντιστοίχιση των εβδομάδων κύησης με τους μήνες και τα τρίμηνα.

 

ΤΡΙΜΗΝΟ ΜΗΝΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
1ο Τρίμηνο 1ος μήνας 1-4
2ος μήνας 5-8
3ος μήνας 9-13
2ο Τρίμηνο 4ος μήνας 14-17
5ος μήνας 18-21
6ος μήνας 22-26
3ο Τρίμηνο 7ος μήνας 27-30
8ος μήνας 31-35
9ος μήνας 36-40

 

Στο ιατρείο μας

Ενθαρύνουμε τον υπολογισμό της εβδομάδας κύησης με βάση τις εβδομάδες και ημέρες που έχουν περάσει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Από την πρώτη επίσκεψη στην εγκυμοσύνη, μόλις εντοπίσουμε την καρδιακή λειτουργία, δίνουμε ένα πρόγραμμα εγκυμοσύνης όπου περιγράφονται:

  • Οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
  • Οι αντίστοιχες ημερομηνίες.
  • Τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτές τις ημερομηνίες.

Η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος παρακολούθησης της πορείας της εγκυμοσύνης σας δίνει σαφή εικόνα και καλύτερο έλεγχο για ότι πρόκειται να γίνει.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.acog.org

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.