Τα εμβόλια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο σώμα σας ώστε να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα έναντι της νόσου για την οποία έχετε εμβολιαστεί. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μερικά από τα αντισώματα μέσω του πλακούντα περνάνε και στο μωρό σας. Επειδή εμβόλια στα νεογέννητα δεν γίνονται παρά μετά την ηλικία των 2-6 μηνών, ο εμβολιασμός στην διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του.

 

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνω στην εγκυμοσύνη;

Συζητήστε με τον μαιευτήρα σας για τα εμβόλια που ήδη έχετε κάνει πριν την εγκυμοσύνη σας. Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε έχουν σχέση και με το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σας. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάποια εμβόλια  στην διάρκεια της εγκυμοσύνης συζητείστε άλλες επιλογές:

  • Να εμβολιαστούν τα άτομα του στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος με τα οποία έρχεστε σε επαφή ώστε να δημιουργηθεί ένα τοίχος ανοσίας και προστασίας γύρω σας.
  • Να κάνετε τα εμβόλια αμέσως μετά τον τοκετό σας ώστε να είστε προστατευμένη για την επόμενη εγκυμοσύνη σας (π.χ. στην περίπτωση που δεν έχετε αντισώματα για την ερυθρά).

 

Είναι τα εμβόλια ασφαλή για μένα και το μωρό μου;

Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για την προστασία της υγείας σας αλλά και του μωρού σας. Τα εμβόλια παρέχουν προστασία από πολλές απειλητικές για την ζωή παθήσεις. Τα περισσότερα εμβόλια είναι ασφαλή και για εσάς και για το μωρό σας, και μπορούν να γίνονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εξαιρέσεις αποτελούν τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς εξασθενημένους ιούς, και είναι καλύτερα να μην γίνονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:

  • Το τριπλό εμβόλιο για ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα (MMR). Μπορεί όμως να γίνει με ασφάλεια σε μέλη της οικογένειάς σας (π.χ. μεγαλύτερα παιδιά).
  • Το εμβόλιο της ανεμευλογίας. Δεν έχει τεκμηριωθεί η ασφάλειά του ώστε να γίνεται ακόμα και σε μέλη της οικογένειάς σας ενώ είστε έγκυος.

Εμβόλια όπως αυτό της γρίπης έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια εγκυμονούσες χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Τα οφέλη από την πρόληψη σοβαρών και απειλητικών για την ζωή παθήσεων για την μητέρα και το μωρό της, μέσω του εμβολιασμού, είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.acog.org

www.immunizationforwomen.org

www.cdc.gov

www.flu.gov

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.