Με τον όρο περινεοτομή εννοούμε την τομή που γίνεται στο δέρμα του περινέου, ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό, κατά την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Παλαιότερα ήταν ρουτίνα να γίνεται σε κάθε τοκετό γεγονός που δεν ισχύει σήμερα.

 

Γιατί γινόταν η περινεοτομή

Για πολλά χρόνια η περινεοτομή γινόταν κάθε φορά επειδή υπήρχε η πεποίθηση ότι:

  • με αυτό το τρόπο αποφεύγαμε πιο εκτεταμένες αυτόματες ρήξεις του περινέου κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.
  • υπήρχε καλύτερη επούλωση της περιοχής μετά από περινεοτομή, παρά εάν υπήρχε αυτόματη ρήξη και
  • παρείχε προστασία στους μύες και τους συνδέσμους της πυέλου από κακώσεις κατά τον τοκετό.

Οι μελέτες όμως έδειξαν ότι κανένα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

 

Πότε σκεφτόμαστε να κάνουμε περινεοτομή

Η περινεοτομή σαν διαδικασία ρουτίνας τείνει να εγκαταληφθεί. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να γίνει. Ο ιατρός σας ίσως κάνει περινεοτομή εάν είναι απαραίτητο να επισπευστεί ο τοκετός του μωρού σας όταν υπάρχει πρόβλημα:

  • Εάν έχετε ένα πολύ μεγάλο μωρό και υπάρχει κίνδυνος δυστοκίας ώμου.
  • Εάν η καρδιακή λειτουργία του μωρού δεν είναι φυσιολογική και δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα.
  • Σε περίπτωση που ο τοκετός είναι υποβοηθούμενος και γίνεται με χρήση σικύας (βεντούζα).

 

Πως γίνεται η περινεοτομή

Εάν κάνετε περινεοτομή θα πρέπει πρώτα να υπάρχει αναισθησία, καθώς είναι μία επώδυνη επέμβαση. Η τομή στο δέρμα του περινέου γίνεται συνήθως με ψαλίδι. Με την χρήση κατάλληλης αναισθησίας δεν θα πρέπει να αισθανθείτε την τομή και την συρραφή της με ράμα. Οι επιλογές αναισθησίας που υπάρχουν είναι:

  • Εάν ήδη έχετε επισκληρίδιο αναισθησία για τον τοκετό σας ίσως χρειαστεί επιπλέον δόση, εάν η περιοχή δεν είναι αρκετά μουδιασμένη.
  • Σε κάθε άλλη περίπτωση τοπική αναισθησία είναι συνήθως αρκετή.

Υπάρχουν 2 τρόποι να γίνει η περινεοτομή:

  1. Μέση τομή. Η τομή αυτή γίνεται κάθετα προς την 6η ώρα. Διορθώνεται πιο εύκολα, πονά λιγότερο μετά, αλλά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού και επέκτασης της ρήξης στον σφγκτήρα του πρωκτού.
  2. Μεσο-πλάγια τομή. Γίνεται με γωνία και κατευθύνεται στην 5η ή 7η ώρα. Προστατεύει τον σφιγκτήρα, αλλά πονά περισσότερο και είναι πιο δύσκολο να επιδιορθωθεί.

 

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι της περινεοτομής

Οι κίνδυνοι που συνοδεύουν μία περινεοτομή περιλαμβάνουν:

  • Μεγαλύτερη απώλεια αίματος.
  • Επέκταση της περινεοτομής και ρήξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν τον σφιγκτήρα του πρωκτού και το έντερο.
  • Έντονο οίδημα στην περιοχή.
  • Φλεγμονή του τραύματος και διάσπασή του.
  • Η ανάρρωση μετά την περινεοτομή είναι μερικές φορές επώδυνη και η επάνοδος αργεί.
  • Κάποιες μελέτες αναφέρουν περισσότερες πιθανότητες πόνου στην επαφή (δυσπαρεύνια) μετά από περινεοτομή.

Υπόψη ότι, όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να υπάρχουν μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό και χωρίς να έχει προηγηθεί περινεοτομή.

 

Η ανάρρωση από την περινεοτομή

Τα ράματα που τοποθετούνται για την συρραφή της περινεοτομής συνήθως απορροφούνται μόνα τους σε διάστημα 15-20 ημερών. Ο ιατρός ή η μαία σας μπορεί να σας προτείνουν κάποια παυσίπονα (Depon, Algofren) για τις πρώτες ημέρες. Μαλακτικά κοπράνων για διευκόλυνση στις κενώσεις ίσως χρειαστούν μερικές φορές. Τοπικές αλοιφές δεν προσφέρουν πολλά πράγματα. Συχνά ντους τοπικά με δροσερό νερό είναι περισσότερο ανακουφιστικά.

Συνήθως ο πόνος και η δυσφορία υποχωρούν σταδιακά. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας ή την μαία σας εάν ο πόνος επιδεινώνεται, η περιοχή είναι πρησμένη και κόκκινη ή εάν υπάρχει πύον τοπικά. Αυτά ίσως είναι σημεία φλεγμονής.

 

Στο ιατρείο μας

Συζητάμε μαζί σας για την περινεοτομή στην διάρκεια των επισκέψεων και των μαθημάτων γονεϊκότητας που γίνονται στο ιατρείο. Δεν κάνουμε περινεοτομή σαν ρουτίνα στον τοκετό. Γίνεται μόνο όταν υπάρχει ιατρικές ενδείξεις όπως αναφέρονται παραπάνω. Έχουμε υπομονή και εμπειρία να περιμένουμε το μωρό να τεντώσει φυσιολογικά το περίνεο ώστε ο τοκετός να εξελιχθεί ομαλά.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.rcog.org.uk

www.mayoclinic.org

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.