Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Αφορά περίπου τέσσερις στις 10 έγκυες γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Δύο είναι οι πιο συχνές αιτίες της κατάστασης:

Η προγεστερόνη, ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος σας.

Χάπια ή συμπληρώματα βιταμινών εγκυμοσύνης που περιέχουν σίδηρο.

Στο τέλος της εγκυμοσύνης, η πίεση από την μήτρα που έχει μεγαλώσει στο τελικό τμήμα του εντέρου επιβραδύνει την λειτουργία του.

 

Πως αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Δώστε προσοχή στο πότε και πώς θα πάτε στην τουαλέτα.

  • Προσπαθήστε να πάτε στην τουαλέτα αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί ή περίπου μισή ώρα μετά από ένα γεύμα. Αυτές τις στιγμές το έντερό είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει καλύτερα.
  • Πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη.
  • Μην αγχώνεστε! Δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο και να προσπαθήστε να μην βιάζεστε.
  • Δοκιμάστε να ακουμπήσετε τα πόδια σας σε ένα χαμηλό σκαμνί. Υιοθετώντας μια θέση σε βαθύ κάθισμα βοηθά περισσότερο από την καθιστική.

 

Αν πραγματικά δυσκολεύεστε υπάρχει ένα αντανακλαστικό σημείο που αν το ερεθίσετε μπορεί να βοηθήσει. Κάντε μασάζ στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού (περίνεο), ενώ προσπαθείτε να ενεργηθείτε.

Άλλα μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν.

  • Υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει αφθονία φρέσκων φρούτων (σύκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια), λαχανικά και όσπρια (φασόλια, φακές) κάθε μέρα.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης ή ψωμί ολικής αλέσεως. Επιμένετε σε αυτό, ακόμη και αν δεν βλέπετε αποτελέσματα αμέσως. Οι φυτικές ίνες βοηθούν κάποιους ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις εβδομάδες προτού να δείτε θετικά αποτελέσματα.
  • Πίνοντας άφθονα υγρά. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα (1,5 λίτρα). Χυμός φρούτων από βερίκοκο και δαμάσκηνα είναι καλές επιλογές, καθώς περιέχουν σορβιτόλη η οποία δρα ως φυσικό καθαρτικό.
  • Άσκηση! Ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο, γιόγκα ή pilates μπορεί να βοηθήσουν.

 

Εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα βιταμινών ή χάπια που περιέχουν σίδηρο, ρωτήστε τη μαία ή το γιατρό σας εάν μπορείτε να τα διακόψετε ή να αλλάξετε σε έναν διαφορετικό τύπο. Αν δεν έχετε αναιμία, ίσως να μην απαραίτητη η λήψη σιδήρου.

Φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Μιλήστε με τη μαία ή τον ιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής ή καθαρτικό. Εάν οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, δεν αποδώσουν τότε μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο φάρμακο.

  • Probio relief. Είναι ένα προϊόν ειδικής διατροφής με προβιοτικά.
  • Psyllium Husks Fiber. Είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και την κινητικότητα του εντέρου.
  • Duphalac (λακτουλόζη). Δεν απορροφάται από το έντερο και καθιστά τα κόπρανα μαλακώτερα.
  • Exlax (senna). Πρόκειται για διεγερτικό του εντέρου υπακτικό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύντομο διάστημα (2-3 ημέρες), σε δύσκολες περιστάσεις όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν. Είναι καλύτερο να αποφεύγεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

 

Γενικά όπως κάθε φορά με την χρήση φαρμάκων, ειδικά στην κύηση, ακολουθήστε τις οδηγίες όσον αφορά την δοσολογία.

 

Μπορεί το πρόβλημα να γίνει σοβαρό;

Η δυσκοιλιότητα αναφέρεται περισσότερο σαν ενόχληση παρά σαν ένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν όμως επιμένει, αναφέρετέ το ώστε να σας βοηθήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε νωρίς. Αν παραμείνει μεγάλο διάστημα η μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως:

  • Αιμορροΐδες, που είναι διογκωμένες φλέβες μέσα ή γύρω από τον πρωκτό. Προκαλούν πόνο, φαγούρα και σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Μερικές φορές επίσης αιμορραγούν.
  • Ραγάδες πρωκτού. Πρόκειται για ένα σχίσιμο στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να συμβεί όταν μετά από επεισόδιο έντονης δυσκοιλιότητας, τα κόπρανα είναι ιδιαίτερα σκληρά και ογκώδη. Η αφόδευση είναι πολύ επώδυνη και ο πόνος μπορεί να κρατήσει ώρες. Μερικές φορές πιθανό να δείτε και αιμορραγία μετά από μια τέτοια ρήξη δέρματος.

Οι αιμορροΐδες και οι ραγάδες του πρωκτού αντιμετωπίζονται με κρέμες και αλοιφές. Πολλές από αυτές είναι ασφαλής για χρήση την κύηση.
Εάν αντιμετωπίζετε επίμονη αιμορραγία επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

 

 

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.