Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια κολπικής μυκητίασης. Επαναλαμβανόμενες (υποτροπιάζουσες) θεωρούνται οι μυκητιάσεις που επανέρχονται για περισσότερες από 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο. Περίπου το 5% των γυναικών που εμφανίζουν ένα πρώτο επεισόδιο μυκητίασης θα αναπτύξουν υποτροπές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός και προφανής. Μερικές γυναίκες απλά φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπείς από το συνηθισμένο για την ανάπτυξη μυκητίασης. Ωστόσο, οι γυναίκες με μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη και εκείνες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες.

 

Πως μπορείτε να αποφύγετε τις υποτροπές της κολπικής μυκητίασης.

Εάν εμφανίζεται συχνά επεισόδια κολπικής μυκητίασης, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε μειωθούν οι πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί.

  • Υγιεινή. Η μυκητίαση δεν οφείλεται σε κακές συνθήκες υγιεινής. Ωστόσο, το φυσιολογικό περιβάλλον του κόλπου μπορεί να μεταβληθεί από το υπερβολικά συχνό πλύσιμο, τις κολπικές πλύσεις, κάποια αφρόλουτρα, τα αρωματικά σαπούνια, κάποια προφυλακτικά κ.λπ. Η διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας που προκαλείται ευνοεί στην υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο. Το πλύσιμο εξωτερικά με νερό και σαπούνι είναι μία ασφαλής επιλογή για την καθημερινή καθαριότητα σας.
  • Επίσης κάποια καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμούς και κάποιες φορές μυκητίαση. Θυμηθείτε ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στο ίδιο προϊόν
  • Αποφύγετε τα προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή που είναι εμποτισμένα με άρωμα: χαρτιά υγείας, ταμπόν, σερβιέτες ή σερβιετάκια υγρά μαντηλάκια. Προτιμήστε σερβιέτες και σερβιετάκια all-cotton.
  • Ρούχα. Αποφύγετε τα συνθετικά (ιδίως τα νάιλον) εσώρουχα και προτιμήστε τα βαμβακερά. Επιλέξτε κάλτσες αντί για στενά καλτσόν.
  • Χαλαρά βαμβακερά παντελόνια και φούστες είναι προτιμότερα από τα στενά τζιν και τα συνθετικά κολάν και φόρμες. Στόχος είναι μην δημιουργούνται συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας σε ένα περιβάλλον χωρίς αέρα όπως αυτό του κόλπου.
  • Στο πλύσιμο αποφύγετε ερεθιστικές χημικές σκόνες και υγρά πλυσίματος καθώς και τα μαλακτικά. Σιδερώστε καλά τα εσώρουχα χρησιμοποιώντας τον ατμό του σίδερου και στεγνώστε τα με επιμέλεια πριν τα φορέσετε.
  • Αντιβιοτικά. Εάν σας χορηγηθούν αντιβιοτικά που ξέρετε ότι είναι πιθανό να σας προκαλέσουν μυκητίαση, χρησιμοποιείστε ειδικά κολπικά σκευάσματα για επιπλέον προστασία, όσο καιρό παίρνετε αντιβίωση. Οι κολπικές κάψουλες Eco-Vag και Eva Biolact βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας και σταθεροποιούν το pH του κόλπου. Δεν παθαίνουν όλες οι γυναίκες μυκητίαση όταν χρησιμοποιούν αντιβίωση.
  • Καθημερινότητα και τρόπος ζωής. Επιδιώξτε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, εάν αυτό είναι αυξημένο (δείκτης μάζας σώματος περισσότερο από 30).
  • Προσπαθήστε να ελαττώσετε τα επίπεδα του άγχους σας. Η τακτική άσκηση ίσως βοηθήσει.
  • Σκουπίζεστε με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω κάθε φορά που πηγαίνετε στη τουαλέτα.
  • Σεξ. Η μυκητίαση δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ωστόσο, η τριβή κατά την διάρκεια της επαφής μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στον κόλπο που μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη μυκήτων. Φροντίστε να υπάρχει καλή ύγρανση στον κόλπο πριν από την επαφή έστω και με την χρήση λιπαντικού.
  • Σακχαρώδης διαβήτης. Διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσιολογικά. Υποτροπές μυκητιασικής κολπίτιδας είναι ένδειξη πλημμελούς ελέγχου του επιπέδου του σακχάρου.

 

Πως αντιμετωπίζεται η υποτροπιάζουσα κολπική μυκητίαση;

Αν παθαίνετε συχνά υποτροπές κολπικής μυκητίασης υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την αντιμετώπισή τους.

  • Ένας τρόπος είναι, απλά να ακολουθείτε μια φαρμακευτική αγωγή όπως κάνετε και στα μεμονωμένα  επεισόδια μυκητίασης.
  • Τροποποιείστε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σας που μπορεί να προκαλούν τις υποτροπές (ντύσιμο, προσωπική περιποίηση και υγιεινή) όπως αναφέρονται παραπάνω.
  • Χρησιμοποιήστε μία από τις φαρμακευτικές αγωγές που συνήθως χορηγούνται για την κολπική μυκητίαση (τοπική θεραπεία ή χάπια από το στόμα), αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι συνήθως. Για παράδειγμα, μπορεί η θεραπεία να παραταθεί για 7-14 ημέρες.
  • Εφαρμόστε θεραπεία συντήρησης δηλαδή αγωγή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ένα χάπι ή ένα κολπικό υπόθετο, μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά τον μήνα). Η θεραπεία αυτή μπορεί να συνεχιστεί για 6 μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι αποτελεσματική για όσο καιρό εφαρμόζεται. Μετά το τέλος της αγωγής οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν υποτροπές, παρά ίσως μεμονωμένα επεισόδια μυκητίασης. Εάν παρουσιάσουν πάλι υποτροπές η θεραπεία συντήρησης μπορεί να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν αναπτύξετε μυκητίαση κατά την διάρκεια της θεραπείας συντήρησης, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ένα ανθεκτικό στέλεχος της Candida spp. η οποία μπορεί να απαιτήσει μια εναλλακτική θεραπεία.

  • Αν οι υποτροπές συμβαίνουν ενώ χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια ίσως πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας την πιθανότητα να αλλάξετε την μέθοδο αντισύλληψης για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε κάποιες γυναίκες τα αντισυλληπτικά χάπια ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο.
  • Οι άνδρες συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα όταν έρθουν σε επαφή με μύκητες. Όμως μπορούν να τους μεταδώσουν πίσω στη σύντροφό τους κατά την διάρκεια νέας επαφής. Εάν παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενα επεισόδια κολπικής μυκητίασης ίσως χρειάζεται να θεραπευτεί και ο σύντροφός.

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.patient.info

www.cdc.gov

www.uptodate.com

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.