Οι περισσότεροι ειδικοί γενικά, δεν συστήνουν την αυτοεξέταση του στήθους (Δείτε επίσης Μαστογραφία – Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού). Παρόλα αυτά πολλές γυναίκες αισθάνονται καλύτερα με το να ελέγχουν και οι ίδιες το στήθος τους. Παρακάτω περιγράφεται μια ορθή τεχνική για το πώς μπορεί να το κάνετε αυτό.

Η καλύτερη χρονικά στιγμή για να κάνετε μια αυτοεξέταση είναι η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου σας. Εάν δεν έχετε πλέον περίοδο και βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, μπορείτε να κάνετε την εξέταση όποτε θέλετε (καθιερώστε το μια φορά τον μήνα).

 

 • Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη. Τοποθετήστε και τα δύο χέρια στο πλάι σας. Ελέγξτε το στήθος σας για αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή την υφή, και ελέγξτε για βαθουλώματα. Δείτε πως φαίνονται οι θηλές σας. Μερικές γυναίκες έχουν ανεστραμμένες προς τα μέσα θηλές, αντί να προβάλουν προς τα έξω. Αυτό είναι φυσιολογικό αρκεί να μην αλλάζουν στην όψη με την πάροδο του χρόνου.
 • Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι και γυρίστε στο πλάι. Κοιτάξτε συνολικά τον μαστό στον καθρέφτη. Αν έχετε μεγάλο στήθος, σηκώστε το κάθε ένα, ώστε να μπορείτε να δείτε το δέρμα από κάτω.
 • Στη συνέχεια, ξαπλώστε και βάλτε το αριστερό σας χέρι πάνω από το κεφάλι σας (αυτό κάνει το αριστερό στήθος πιο επίπεδο και το καθιστά ευκολότερο στην εξέταση). Χρησιμοποιήστε το δεξί χέρι για να εξετάσετε το αριστερό στήθος σας. Ξεκινώντας από το ανώτερο σημείο κοντά στη μασχάλη, ψηλαφήστε πάνω-κάτω σε όλο τον μαστό. Κάνετε μικρούς κύκλους με τα τρία μεσαία δάχτυλα σας. Χρησιμοποιήστε τις άκρες των δαχτύλων σας (τις τελευταίες 2 φάλαγγες) κάνετε μικρές κυκλικές κινήσεις, σαν να ψάχνετε να βρείτε ένα στραγάλι. Σε κάθε σημείο του μαστού κάνετε τρεις κύκλους: ένα πολύ ελαφρύ (επιφανειακό), ένα με λίγο μεγαλύτερη πίεση, και έναν πιο βαθιά. Στη συνέχεια αλλάξτε χέρι και κάνε το ίδιο πράγμα για τον άλλο μαστό.
 • Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε τις πλευρές ψηλαφώντας το στήθος σας. Τα κακοήθη εξογκώματα είναι συνήθως σκληρά, έχουν ακανόνιστες άκρες, και μερικές φορές φαίνονται σαν να είναι «κολλημένα» στο στήθος σας. Αν δεν είστε σίγουρη για ένα εξόγκωμα που ψηλαφάτε, δείτε τον ιατρό σας.

 

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας;

Είναι σημαντικό να ζητήσετε την γνώμη του ιατρού σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω σημεία ή συμπτώματα. Έχετε υπόψη σας ότι αυτά μπορεί να προκληθούν και από άλλες καταστάσεις που δεν εμπνέουν ανησυχία.

Οζίδιο, είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα.

 • Οζίδιο (μάζα) στον μαστό το οποίο είναι σκληρό, έχει ανώμαλη μορφή δεν πονάει και δεν μετακινείται όταν πιέζεται με τα δάκτυλα. Μοιάζει κολλημένο στον θώρακα ή στο δέρμα.
 • Επίσης εάν παραμένει και δεν μειώνεται σε μέγεθος ή δεν εξαφανίζεται μετά την περίοδο.
 • Είναι κάποιες φορές ευαίσθητα στην πίεση αλλά δεν πονάνε πολύ. Επώδυνα οζίδια συνήθως προκαλούνται σε καλοήθεις καταστάσεις αλλά καλύτερα είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
 • Οζίδια (μάζα) στην περιοχή της μασχάλης. Είναι συνήθως μικρά, σκληρά και δεν πονάνε, αν και κάποιες φορές υπάρχει ευαισθησία στην εξέταση.

Αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος του στήθους.

 • Αλλαγή στο χρώμα ή την υφή του δέρματος των μαστών. Το δέρμα μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού, σκληρό με μικρά βαθουλώματα.
 • Κοκκινίλα, πρήξιμο και αυξημένη θερμοκρασία στο δέρμα που δίνουν την εικόνα φλεγμονής.
 • Η απότομη αύξηση ή μείωση στο μέγεθος του ενός μαστού, ή η αξιοσημείωτη διαφορά μεγέθους των δύο μαστών ιδιαίτερα εάν αυτό δεν υπήρχε προηγουμένως.
 • Φαγούρα στο δέρμα του στήθους και την θηλή (που δεν υποχωρεί σε αγωγή με αλοιφές).

Αλλαγές στη θηλή.

 • Αναστροφή (εισολκή) της θηλής που δεν υπήρχε πριν.
 • Έκκριμα από μία μόνο θηλή χωρίς άσκηση πίεσης, το οποίο είναι αιματηρό ή ορώδες.
 • Αλλαγή στο χρώμα της και πρήξιμο της θηλής ή της περιοχής γύρω από αυτήν.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.