Μήπως το δέρμα του όμορφου νεογέννητου μωρού σας φαίνεται λίγο κίτρινο; Ίσως αυτό να σημαίνει ότι έχει ίκτερο.

 

Τι είναι ο ίκτερος;

Ο ίκτερος είναι μια συχνή πάθηση των νεογνών που προκαλεί κιτρίνισμα στο δέρμα και σε άλλα μέρη του σώματος τους. Το χρώμα προέρχεται από μία χημική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, και είναι απόβλητο προϊόν των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Πρόκειται για φυσιολογική ουσία του σώματος που μερικές φορές συσσωρεύεται σε υψηλά επίπεδα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

 

Τι τον προκαλεί;

Κανονικά η χολερυθρίνη απομακρύνεται από το ήπαρ (συκώτι). Επειδή το ήπαρ του νεογέννητου μωρού σας αναπτύσσεται ακόμα, η χολερυθρίνη δε μπορεί να απομακρυνθεί πάντα επιτυχώς. Ίκτερος συνήθως εξαφανίζεται από μόνος του μετά από μερικές εβδομάδες, όταν το συκώτι του μωρού σας ωριμάσει πλήρως.

Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τον ίκτερο είναι:

  • Η ύπαρξη φλεγμονής στο νεογνό.
  • Ο πρόωρος τοκετός. Τα πρόωρα μωρά έχουν πιο ανώριμο συκώτι.
  • Ο αποκλειστικός θηλασμός. Εάν το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετό μπορεί να υπάρχει αφυδάτωση.

 

Πως διαπιστώνουμε τον ίκτερο;

Ο ίκτερος ξεκινά συνήθως από το κεφάλι και μετά εμφανίζεται και στο υπόλοιπο σώμα. Επίσης προκαλεί κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών. Ελέγξτε τα μάτια του μωρού σας και ζητήστε από τον παιδίατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Όλα τα νεογνά θα πρέπει να έχουν την πρώτη τους εξέταση τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη γέννηση, όταν ίκτερος συνήθως κορυφώνεται. Ο παιδίατρος μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος για να δει αν το μωρό σας χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Εάν το παιδί σας έχει είναι έντονα κίτρινο και έχει υπνηλία ή δεν σιτίζεται καλά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας άμεσα.

 

Πως αντιμετωπίζεται;

Tα περισσότερα νεογέννητα με ίκτερο συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία. Όταν οι τιμές της χολερυθρίνης είναι σχετικά χαμηλές, βελτιώνονται με την πάροδο των ημερών και δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Θεραπεία χρειάζεται, όταν το μωρό σας έχει πολύ υψηλές τιμές χολερυθρίνης. Συνήθως τότε γίνονται συνεχόμενες εξετάσεις αίματος και να διαπιστώσουμε το επίπεδο της χολερυθρίνης στο αίμα, και το πώς μεταβάλλεται.

  • Η αύξηση των υγρών που προσλαμβάνει το μωρό είναι το σημαντικότερο μέτρο. Ταΐστε το μωρό σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερο τρώει, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει ο ίκτερος.
  • Φωτοθεραπεία. Είναι μία διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται φως για να ελαττωθεί το επίπεδο της χολερυθρίνης και να αντιμετωπιστεί ο ίκτερος. Το δέρμα και το αίμα του μωρού σας απορροφούν το φως. Οι ακτίνες του φωτός μετατρέπουν την χολερυθρίνη σε άλλες ακίνδυνες ουσίες. Η φωτοθεραπεία είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η χολερυθρίνη είναι πολύ υψηλή και συνήθως είναι η μοναδική θεραπεία που χρειάζεται το μωρό σας.
  • Αφαιμαξομετάγγιση. Γίνεται πολύ σπάνια και μόνο σε περιπτώσεις που τα επίπεδα της χολερυθρίνης είναι πάρα πολύ ψηλά. Κατά τη διάρκεια της αντικαθιστούμε λίγο από το αίμα του νεογνού με αίμα από μετάγγιση, ώστε να μειωθούν πολύ γρήγορα τα επίπεδα της χολερυθρίνης στο αίμα.
  • Επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν υποβόσκει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας χρειάζεται σε περιπτώσεις που ίκτερος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά την θεραπεία.

Πολύ σπάνια, σοβαρός ίκτερος που έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη. Ευτυχώς όμως, ο ίκτερος είναι εύκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.