Μερικές φορές μετά από μία αποβολή ή μία μη βιώσιμη (παλίνδρομη) κύηση ιστός παραμένει μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Κάποιες φορές φαρμακευτική ή χειρουργική παρέμβαση χρειάζεται για να αφαιρεθεί και να αδειάσει η κοιλότητα της μήτρας από αυτούς τους ιστούς.

 

Γιατί γίνεται;

Η αφαίρεση των υπολειμμάτων κύησης με αναρρόφηση είναι μία επεμβατική διαδικασία και γίνεται για να εκκενωθεί η κοιλότητα της μήτρας με χρήση ειδικών χειρουργικών εργαλείων.

Αυτή η διαδικασία γίνεται:

 • Μετά από διαπίστωση ότι μία κύηση είναι μη βιώσιμη (παλίνδρομη κύηση) και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποβολής της με φυσικό τρόπο.
 • Όταν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία φυσικής αποβολής μιας κύησης αλλά δεν ολοκληρώνεται και ιστοί παραμένουν μέσα στην ενδομήτρια κοιλότητα χωρίς να αποβάλλονται (ατελής αποβολή). Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από συνεχή αιμορραγία και κοιλιακό πόνο.
 • Μετά από διακοπή κύησης ή απόξεση παραμένουν ιστοί μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

 

Πως γίνεται η απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας;

Η απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας είναι μία επέμβαση πού γίνεται με γενική αναισθησία (μέθη), σε νοσοκομείο ή μαιευτήριο.

Η διάρκειά της (ανάλογα με τη περίπτωση) είναι 15-20 λεπτά. Συνήθως 2-4 ώρες πριν την επέμβαση τοποθετούνται χάπια στον κόλπο. Αυτό βοηθά στην διαστολή του τραχήλου και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επιπλοκών. Αρχικά ξαπλώνετε σε ένα γυναικολογικό κρεβάτι, όπως όταν κάνετε τεστ Παπανικολάου. Ο τράχηλος της μήτρας διανοίγεται λίγα χιλιοστά ήπια με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Κατόπιν το περιεχόμενο της κοιλότητας της μήτρας αναρροφάτε με ειδικές αναρροφήσεις ή ξέστρα. Ο τράχηλος της μήτρας κλείνει μόνος του σύντομα μετά το τέλος της επέμβασης. Στην επέμβαση αυτή δεν γίνονται τομές και δεν χρειάζονται ράμματα.

Μερικές φορές τα τμήματα των ιστών που αφαιρούνται, στέλνονται για ειδικές εξετάσεις.

 

Πριν την επέμβαση

Εάν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία και πόνος όπως σε περίπτωση ατελούς αποβολής, η επέμβαση μπορεί να χρειάζεται γίνει άμεσα. Εάν όμως δεν υπάρχουν συμπτώματα μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες.

Πιθανόν θα σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος πριν την επέμβαση. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας αυτές ποικίλουν. Επίσης θα σας δοθεί ένα έντυπο συγκατάθεσης για την επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε. Διαβάστε την προσεκτικά πριν υπογράψετε και μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον ιατρό για να λύσετε τις όποιες απορίες σας.

Φροντίστε επίσης για τα παρακάτω:

 • Το στομάχι σας πρέπει να είναι άδειο. Μην τρώτε και μην πίνεται τίποτα για τουλάχιστο 6 ώρες πριν. Αυτό περιλαμβάνει και νερό, καραμέλες ή μάσιμα τσίχλας. Πλύνετε τα δόντια σας χωρίς να καταπιείτε νερό.
 • Να έχετε κάνει ένα μπάνιο πριν την επέμβαση.
 • Αφαιρέσετε το μέικ-απ, τη βαφή από τα νύχια σας τα κοσμήματά σας και τους φακούς επαφής σας εάν φοράτε.
 • Να αφαιρέσετε τεχνητές οδοντοστοιχίες εάν φοράτε.
 • Ενημερώστε τι ιατρικό προσωπικό πριν την επέμβαση εάν έχετε κάποιες αλλεργίες (φάρμακα, μέταλλα, επιδέσμους, latex) ή εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο παρελθόν (άσθμα, κνίδωση). Εάν παίρνετε εισπνεόμενα φάρμακα να τα έχετε μαζί σας.

 

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση η ανάρρωση είναι σύντομη και μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας μέσα σε 1-2 ώρες. Στο διάστημα αυτό έχετε το χρόνο να συνέλθετε και ο ιατρός να ελέγξει για τυχόν αιμορραγία ή άλλα προβλήματα. Έχετε μαζί σας πάντα μία-δύο σερβιέτες. Τις επόμενες ώρες μπορεί να αισθάνεστε ζαλισμένη και ίσως να έχετε τάση για έμετο. Φροντίστε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο να σας συνοδεύει και να βρίσκεται μαζί σας για τις επόμενες 12 τουλάχιστον ώρες. Αν νοιώσετε ότι ο πόνος είναι έντονος ζητήστε να σας χορηγηθούν επιπλέον παυσίπονα. Νερό μπορείτε να πιείτε περίπου μία ώρα μετά την επέμβαση και λίγο αργότερα μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ (π.χ. τοστ).

 

Στο σπίτι

Η ανάρρωση στο σπίτι είναι σύντομη και χωρίς προβλήματα συνήθως. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται συχνά από την επόμενη ημέρα.

 • Μπορείτε να κάνετε ντους αμέσως μόλις γυρίσετε στο σπίτι σας.
 • Επιδιώξτε να είναι ελαφρύ το πρώτο σας γεύμα.
 • Δεν πρέπει να οδηγήσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι για ένα 24ωρο επειδή η αναισθησία μπορεί να επηρεάσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωσή σας.
 • Περιμένετε να έχετε μια μικρή αιμορραγία από τον κόλπο. Συνήθως η ποσότητα του αίματος είναι λιγότερη από ότι μία περίοδος. Το αίμα αρχικά είναι ζωηρό κόκκινο αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνεται καφέ σκούρο και συνήθως σταματά τελικά σε 7-10 ημέρες. Χρησιμοποιείστε σερβιέτες και όχι ταμπόν κατά την περίοδο αυτή ώστε να ελαττώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής.
 • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για μία εβδομάδα ή για όσες ήμερες διαρκεί η αιμορραγία.
 • Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας σε δύο με τρεις ημέρες. Έχετε υπόψη σας όμως ότι θα αισθάνεστε κάπως καταπονημένη σωματικά για διάστημα που μπορεί να φτάσει την μία εβδομάδα. Προσαρμόστε τις δραστηριότητές σας σε χαμηλότερους ρυθμούς.
 • Αποφύγετε την κολύμβηση και την βύθιση σε μπανιέρα για όσο διάστημα έχετε κολπική αιμορραγία.

Η επόμενη περίοδος μετά την επέμβαση έρχεται συνήθως μέσα σε 4 με 6 εβδομάδες. Μικρές καθυστερήσεις δεν μας ανησυχούν. Μπορεί να είναι λίγο ελαφρύτερη ή συνήθως πιο βαριά και μερικές φορές πιο επώδυνη από ότι έχετε συνηθίσει. Πιθανές διαταραχές στην περίοδο αποκαθίστανται σε ένα ή δύο κύκλους.

 

Είναι πιθανό να σας συστηθεί να χρησιμοποιήσετε κάποια φάρμακα στο σπίτι:

 • Παυσίπονα, απλά όπως Depon-Panadol ή Nurofen-Algofen συνήθως αρκούν. Σπάνια χρειάζονται πιο ισχυρά παυσίπονα όπως το Mesulid ή το Xefo-rapid. Χρησιμοποιείστε τα στις δοσολογίες που αναγράφονται.
 • Αντιβιοτικά συνήθως συστήνονται για διάστημα 4-7 ημέρες. Το είδος και η διάρκεια αγωγής διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε γνωστή αλλεργία στο αντιβιοτικό που σας προτάθηκε και ότι θα ολοκληρώσετε σωστά όλη την αγωγή.

 

Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές;

Η απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας είναι μια εξαιρετικά ασφαλής διαδικασία. Αν και σπάνιες, υπάρχουν κάποιες επιπλοκές τις οποίες πρέπει να έχετε υπόψη σας:

 • Διάτρηση της μήτρας (πιθανότητα 1-4 στις 1000). Συμβαίνει όταν ένα χειρουργικό εργαλείο δημιουργήσει μία τρύπα στο τοίχωμα της μήτρας. Τις περισσότερες φορές η τρύπα κλείνει από μόνη της χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Εάν όμως κάποιο αγγείο ή άλλο εσωτερικό όργανο τραυματιστεί μπορεί να χρειαστεί επιπλέον επέμβαση για να διορθώσει την κατάσταση.
 • Μεγάλη αιμορραγία την ώρα της επέμβασης είναι σπάνια (1 στις 1000).
 • Παραμονή υλικού κύησης μετά την επέμβαση στην μήτρα συμβαίνει σε 1 στις 100 περιπτώσεις. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί συμπληρωματική επέμβαση.
 • Τραυματισμός στον τράχηλο της μήτρας. Εάν κατά τη διάρκεια της επέμβασης τραυματιστεί ο τράχηλος της μήτρας, μπορεί να χρειαστεί να ασκηθεί πίεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να σταματήσει αιμορραγία. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν επιπλέον ράμματα.
 • Δημιουργία ουλής στο εσωτερικό της μητέρας (λιγότερο από 1 στις 100 περιπτώσεις). Σπανία μετά από απόξεση μπορεί να δημιουργηθεί ουλή στο εσωτερικό της μήτρας. Η κατάσταση είναι γνωστή σαν σύνδρομο Asherman. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες περιόδου, επώδυνη περίοδο ή απουσία περιόδου καθώς και σε υπογονιμότητα. Ίσως χρειαστεί επιπλέον επέμβαση (υστεροσκόπηση) για να διορθωθεί το πρόβλημα.
 • Φλεγμονή. Αν και μπορεί να συμβεί, πρόκειται για σπάνια επιπλοκή.

 

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό. Μιλήστε οπωσδήποτε μαζί του εάν:

 • Η αιμορραγία αυξάνεται και αλλάζετε πάνω από μία σερβιέτα την ώρα.
 • Έχετε, έστω και μικρή αιμορραγία, για περισσότερο από 2 εβδομάδες.
 • Οι κολπικές εκκρίσεις γίνουν δύσοσμες.
 • Παρουσιάσετε πυρετό (πάνω από 37,5), ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από ρίγος.
 • Έχετε επίμονο πόνο χαμηλά στην κοιλία σας που επιδεινώνεται.
 • Η περίοδός σας δεν έλθει μετά την πάροδο 6 εβδομάδων.

 

Επανεξέταση στο ιατρείο

Προτείνουμε επανεξέταση στο ιατρείο σε 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τις όποιες επιπλέον απορίες έχουν προκύψει και θα ελέγξουμε υπερηχογραφικά την κοιλότητα της μήτρας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που αποβάλουν θα έχουν μια επιτυχημένη και υγιή κύηση στη συνέχεια. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένετε για να ξαναπροσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Το πιο σημαντικό είναι να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να αναρρώσει, κυρίως ψυχολογικά. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν καλύτερη έκβαση σε κυήσεις που επιτυγχάνονται μέσα στους πρώτους 6 μήνες.

Είναι πιθανό η να έχετε περισσότερο άγχος στην επόμενη εγκυμοσύνη σας. Έχετε υπόψη σας όμως ότι το καλό ηθικό και η αυτοπεποίθησή σας παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη έκβαση μιας κύησης.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.