Παρόλο που μπορούμε να πάρουμε τρισδιάστατες φωτογραφίες του εμβρύου από το 1ο κιόλας τρίμηνο της κύησης η σαφήνεια της απεικόνισης συνήθως βελτιώνεται καθώς οι εβδομάδες προχωρούν. Όμορφες και καθαρότερες εικόνες από το πρόσωπο του μωρού σας συνήθως έχουμε στο τέλος του δευτέρου και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (24-34 εβδομάδες κύησης).

Επιδιώκουμε σε κάθε εξέταση να παίρνουμε, εάν είναι δυνατό, τρισδιάστατες φωτογραφίες ή βίντεο (3D/4D) του μωρού σας, ιδιαίτερα του προσώπου του. Πιστεύουμε όμως ότι πρωτεύουσα σημασία έχει η καλή κατάσταση και ανάπτυξη του και επενδύουμε τον περισσότερο χρόνο της εξέτασης σε αυτό. Αφού ολοκληρωθεί προηγουμένως ο πλήρης έλεγχος, γίνουν οι μετρήσεις και βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά τότε κάνουμε τις τρισδιάστατες λήψεις. Καθώς όμως αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό κάθε φορά θεωρούμε πως δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί απογοήτευση στο ζευγάρι. Η καλή υγεία του μωρού είναι το πιο σημαντικό.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευκρίνεια της απεικόνισης του εμβρύου στον υπέρηχο. Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν και την ευκρίνεια της τρισδιάστατης λήψης. Πρόκειται για:

  • Την θέση του εμβρύου στην μήτρα.
  • Την ποσότητα του αμνιακού υγρού.
  • Το αυξημένο βάρος της μητέρας. Ιδιαίτερα η το αυξημένο πάχος του κοιλιακού τοιχώματος.

Η καλή τρισδιάστατη απεικόνιση εξαρτάται επίσης:

  • Από το πόσο «συνεργάσιμο» είναι το μωρό. Η παρουσία των χεριών για παράδειγμα μπροστά στο πρόσωπο δυσκολεύει την λήψη καλών φωτογραφιών.

Από την ποσότητα του αμνιακού υγρού που υπάρχει μπροστά από το όργανο που θέλουμε να απεικονίσουμε. Αν το πρόσωπο ακουμπά στο τοίχωμα της μήτρας ή στον πλακούντα δεν είναι δυνατή η σωστή απεικόνισή του.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.