Όταν ξεκινά ο τοκετός ο τράχηλος ανοίγει (διαστέλλεται). Η μήτρα, η οποία στην πραγματικότητα είναι ένας μυς, συσπάται συστηματικά. Όταν συσπάται η κοιλιά γίνεται πιο σκληρή. Μεταξύ των συσπάσεων η μήτρα χαλαρώνει και γίνεται μαλακότερη. Στην αρχή του τοκετού και στα πρώτα στάδια του, το μωρό θα συνεχίσει να κινείται.

Κατά την διάρκεια του τοκετού η λειτουργία της πέψης αναστέλλετε. Εάν νομίζετε ότι ξεκινά η διαδικασία, καλό είναι να απέχετε από το φαγητό. Μπορείτε να πιείτε νερό και να έχετε ένα ελαφρύ σνάκ (π.χ. φρούτο).

Ας δούμε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο τοκετός είναι κοντά.

 

Εξάλειψη: Η «ωρίμανση» του τραχήλου της μήτρας.

Ένα από τα πρώτα σημεία της έναρξης του τοκετού είναι η εξάλειψη του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την διάρκεια της οποίας ο τράχηλος μαλακώνει και λεπταίνει σε πάχος. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό και δεν γίνεται αισθητό από την έγκυο. Είναι πιθανό ο ιατρός προς το τέλος της κύησης να ελέγξει με κολπική εξέταση την κατάσταση του τραχήλου.

Το μήκος του τραχήλου είναι περίπου 3-4 εκατοστά σε όλη την διάρκεια της κύησης. Πριν τον τοκετό το μήκος θα γίνει σχεδόν μηδέν (πλήρης εξάλειψη).

Διαστολή: «Άνοιγμα» του τραχήλου.

Ένα άλλο πρώιμο σημείο της έναρξης είναι η διαστολή του τραχήλου. Ο ιατρός μπορεί να ελέγξει την διαστολή με κολπική εξέταση σε μία κλίμακα από μηδέν (κλειστός τράχηλος) έως το 10 (τελεία διαστολή).

Στην αρχή η διαστολή γίνεται αργά (λανθάνουσα φάση τοκετού). Στη συνέχεια, κατά την διάρκεια της ενεργού φάσης του τοκετού η διαστολή προχωρά ταχύτερα.

 

Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις (τραχηλική βλέννα).

Ελαφρά κολπική αιμορραγία από την 37η έως την 40η εβδομάδα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο τοκετός πλησιάζει. Μεγαλύτερη όμως κολπική αιμορραγία (σαν περίοδος, ιδιαίτερα αν υπάρχουν θρόμβοι) μπορεί να υποδεικνύουν πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό. Κατά την διάρκεια της κύησης ένα παχύ «βύσμα» βλέννας μπλοκάρει το στόμιο του τραχήλου και εμποδίζει την είσοδο μικροβίων στην μήτρα. Όταν ο τράχηλος λεπταίνει και ανοίγει αυτή η βλέννα αποβάλλεται. Αυτή η έξοδος της βλέννας δε σημαίνει άμεση έναρξη τοκετού. Μπορεί να μεσολαβήσουν ημέρες μέχρι την έναρξη των συσπάσεων.

Ρήξη υμένων: Έσπασαν τα νερά.

Ο αμνιακός σάκος είναι γεμάτος με υγρό που προστατεύει το έμβρυο κατά την διάρκεια της κύησης. Σπανιότερα στην αρχή ή συνήθως αργότερα στην διάρκεια του τοκετού, οι μεμβράνες του σάκου σπάνε και εξέρχεται αμνιακό υγρό. Όταν γίνει η ρήξη μπορεί να νιώσετε μικρή ποσότητα υγρού να βγαίνει σταδιακά από τον κόλπο ή το υγρό να είναι άφθονο και να βγαίνει με ορμή.

Αν η ρήξη συμβεί το βράδυ στον ύπνο σας ή την ώρα που κάνετε ντους και έχετε αμφιβολίες, βάλτε μία καθαρή σερβιέτα και παρακολουθήστε λίγη ώρα να δείτε αν υπάρχει ροή. Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να μην είστε σίγουρη επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Μετά την ρήξη οι συσπάσεις συνήθως ξεκινούν σύντομα. Αν αυτό δεν συμβεί τότε ο ιατρός μπορεί να συστήσει να ξεκινήσουν οι συσπάσεις με χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων (οξυτοκίνη). Αυτό γίνεται για αποφευχθεί πιθανή διασπορά μόλυνσης από μικρόβια του κόλπου προς τη μήτρα και το έμβρυο.

Θυμηθείτε!

Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την έναρξη του τοκετού. Η εμπειρία κάθε γυναίκας είναι μοναδική. Μερικές φορές είναι δύσκολο να πούμε ότι ο τοκετός ξεκίνησε.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας αν δεν είστε σίγουρη. Σε περίπτωση που τα σημάδια αυτά εμφανιστούν πριν μπείτε στο μήνα σας (ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από κολπική αιμορραγία) η επικοινωνία πρέπει να είναι άμεση.

Πότε να επικοινωνήσω με τον ιατρό.

  • Αν οι συσπάσεις (όπως περιγράφονται παραπάνω) έρχονται κάθε 10-15’ (4 με 6 την ώρα) ιδιαίτερα αν προκαλούν έντονη δυσφορία και πόνο. Αν είναι ηπιότερες πάντα υπάρχει χρόνος για κάποιες τελευταίες δουλειές και ένα ντους.
  • Αν σπάσουν τα νερά. Η ρήξη των υμένων προηγείται τις εμφάνισης των συσπάσεων μόνο στο 10% των περιπτώσεων. Και εδώ υπάρχει χρόνος, εκτός αν ο ιατρός σας είπε ότι το παιδί δεν έρχεται με το κεφάλι ή εάν το χρώμα των νερών είναι σκούρο πράσινο. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άμεση ενημέρωση.
  • Αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία (σαν περίοδος) ιδίως με συνοδεία κοιλιακού άλγους που επιμένει.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.