Μερικές φορές οι γυναίκες επιθυμούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της περιόδου (έμμηνος ρύση). Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποια χρονική στιγμή που η εμφάνιση της θα ήταν κάπως άβολη, για παράδειγμα σε μια ξεχωριστή περίσταση όπως οι διακοπές ή κατά την διάρκεια εξετάσεων.

Η καθυστέρηση της περιόδου δεν μπορεί να διασφαλιστεί πάντα, αλλά παρακάτω θα αναφερθούμε σε τρόπους που συνήθως λειτουργούν και είναι αποτελεσματικοί.

 

Για γυναίκες που χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι.

Εάν παίρνετε μια σταθερή δόση αντισυλληπτικού δισκίου (ευρέως γνωστό και σαν το «χάπι»), τότε πολύ απλά ξεκινάτε αμέσως το δεύτερο κουτί χωρίς να κάνετε το συνηθισμένο διάλλειμα των 7 ημερών. Παίρνοντας τα δύο κουτιά, το ένα αμέσως μετά το άλλο, είναι ότι πιο ασφαλές για περιστασιακή χρήση. Το μόνο που χρειάζεστε να κάνετε μετά είναι απλά ένα διάλλειμα 7 ημερών μετά την λήψη των δύο αυτών κουτιών. Στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο να πάρετε όλα τα χάπια από το δεύτερο κουτί αλλά μόνο όσα χρειάζεται για να καθυστερήσετε την περίοδο για τις συγκεκριμένες μέρες.

Αυτά ισχύουν για «μονοφασικά» αντισυλληπτικά» (π.χ. Yasmin, Yasminelle, Meliane, Mercillon, Gynofen). Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουρες για τον τύπο αντισυλληπτικού χαπιού που λαμβάνεται.

 

Πως λειτουργεί;

Οι γυναίκες που λαμβάνουν το επονομαζόμενο «χάπι» δεν έχουν φυσιολογικές περιόδους. Μάλλον εμφανίζουν ένα τύπο «ψευτοπεριόδου» που συμβαίνει κατά την πτώση των οιστρογόνων όταν δεν λαμβάνεται το δισκίο. Οι ορμόνες των δισκίων λειτουργούν εμποδίζοντας την ωορρηξία και αλλάζοντας τη σύσταση της βλέννας του τραχήλου. Αυτού του τύπου η ψευτοπερίοδος δεν εμφανίζεται φυσιολογικά μέχρι να σταματήσουμε την λήψη των δισκίων και να πέσουν έτσι τα επίπεδα των ορμονών. (συνήθως μια φορά τον μήνα στο διάλλειμα των 7 ημερών).

Εάν δεν λαμβάνεται ήδη το «χάπι» θα μπορούσατε να σκεφτείτε εάν είναι η κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδος για εσάς ώστε να ξεκινήσετε στο μέλλον. Θα πρέπει να ξεκινήσετε αρκετές εβδομάδες πριν τις διακοπές σας ώστε να εξασφαλίστε ότι δεν θα έχετε περίοδο τότε.

Γυναίκες που δεν παίρνουν αντισυλληπτικά δισκία.

Εάν δεν κάνετε χρήση αντισυλληπτικών δισκίων θα μπορούσατε να σκεφτείτε την χρήση της νορεθιστερόνης (Primolut-Nor 5mg/tabl) πάντα με συνταγή του γιατρού σας. Η συνιστώμενη δόση είναι 5 mg δύο φορές την ημέρα ξεκινώντας 4-5 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το χρονικό διάστημα που επιθυμείτε να μην έχετε περίοδο (μέγιστο διάστημα δύο εβδομάδες). Η περίοδός σας θα ξεκινήσει κανονικά 2-3 ημέρες μετά τη διακοπή των χαπιών. Η χρήση νορεθιστερόνης είναι ασφαλής. Ωστόσο, αν έχετε λόγω ιστορικού, αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση η μέθοδος αυτή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς. Για αυτό είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την χρήση της. Μερικές γυναίκες εκδηλώνουν ήπιες παρενέργειες. Οι πιο κοινές είναι το αίσθημα φουσκώματος, στομαχική διαταραχή, δυσφορία (πρήξιμο) στους μαστούς και μειωμένη σεξουαλική διάθεση (libido).

 

Πως λειτουργεί;

Η νορεθιστερόνη ανήκει στην κατηγορία της προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι ορμόνη που στηρίζει το ενδομήτριο μετά την ωοθυλακιορρηξία. Κανονικά κατά το δεύτερο μισό της περιόδου υπάρχει μια πτώση του επιπέδου της προγεστερόνης στον οργανισμό. Όταν πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, το ενδομήτριο αποπίπτει περίοδος (έμμηνος ρύση). Με τη λήψη δισκίων νορεθιστερόνης (Primolut-Nor) το ενδομήτριο συνεχίζει να διατηρείται μέχρις ότου το δισκίο να διακοπεί.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η νορεθιστερόνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισυλληπτικό μέσο.

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.